VIETNAMESISKE HELLIGDAGER

Få en ekstra opplevelse ut av din reise til Vietnam ved å besøke landet mens de lokale feirer en av deres høytider

Vietnam har en rekke høytider. Noen er basert på månekalenderen, og andre er basert på den gregorianske kalenderen. De feires dermed på litt forskjellige tidspunkter fra år til år, ut fra kalenderen som vi kjenner den her hjemme.

Nasjonale helligdager

Dato Helligdag
1 januar Nyttårsdag
24 – 30 januar Tet – vietnamesisk nyttår basert på månekalenderen
2 april Hungkongenes Minnedag – basert på månekalenderen
30 april Gjenforeningsdagen
1 mai Arbeidernes internasjonale kampdag
2 september Vietnams nasjonaldag

Opplev det beste av Vietnam

Priser fra kun 18.300 kr/person

Nyttårsdag

De viktigste nyttårsfeiringer og markeringer i Vietnam skjer under den tradisjonelle Tet, som vanligvis sammenfaller med det kinesiske nytttåret. Imidlertid feirer Vietnam også 1. nyttårsdag i henhold til den gregorianske kalenderen 1. januar.

Da feiringen av den vestlige 1. nyttårsdag først nylig har blitt en del av Vietnams feriekalender, ligner tradisjonene de vi ser i vestlige land. Men du vil helt sikkert finne innslag av lokal mat og kultur.

Å tilbringe tid med familie og venner, kose seg med god mat og se fyrverkerier er vanlige aktiviteter 31 desember. Mange vil også gå en tur på byen og feste hele natten, lage nyttårsforsetter (mest for moro) eller følge forskjellige overtroiske skikker i forhold til hell og lykke.

Tet

Den tradisjonelle nyttårsdagen i Vietnam og store deler av Asia er på den første dagen i den første måneden i den gamle lunisolare kalenderen. Derfor er «Tet» vanligvis slutten av januar eller i begynnelsen av februar i følge den gregorianske kalenderen. Den vietnamesiske nyttårsmarkeringen feires i flere dager på rad.

Tradisjonelt vil vietnameserne vaske husene sine grundig når Tet nærmer seg i et forsøk på å «feie» all ulykke ut av huset, som har samlet seg fra det gamle året. Under selve feiringen av Tet rengjør man aldri husene sine, det skal man være ferdig med innen feiringen starter.

I løpet av Tet besøker man sin familie, venner samt templer og forskjellige helligdommer. Noen vil også hedre sine forfedre under feiringen.

Hjemmene blir ofte dekorert og pyntet opp til høytiden. Familier samles til festmåltid med overdådig mat, god drikke, snacks og godteri for å starte det nye året sammen.

Hungkongenes Minnedag

Hungkongenes minnedag har vært en offisiell høytid i Vietnam siden 2007. Den er planlagt til den tiende dagen i den tredje måneden i Vietnams tradisjonelle kalender.

Helligdagen er viet til minnet om Hung-linjen av konger som styrte Vietnam som prestekonger i over 2500 år frem til rundt 250 f. Kr. Disse kongene regnes som landets eldste grunnleggere.

Feiringen begynner to dager før den offisielle høytiden, det vil si den åttende dagen i den tredje måneden, og fortsetter til den ellevte dagen – dagen etter Hungkongenes minnedag. Festlighetene er hovedsakelig konsentrert rundt om Hung tempelet i den den lille byen Co Tich. På den tiende dagen i måneden, som er den tredje dagen i feiringen, markeres den hellige dødsdagen for Hung-kongene, selv om man ikke vet om en spesifikk konge skulle ha avgått ved døden på denne spesifikke dagen.

På selve minnedagen samles man ved foten av  Nghia Linh fjellet, og mange mennesker drar på pilgrimsreise over fjellet. De stopper ved forskjellige templer langs stien på sin vei oppover, og målet er Hung tempelet på toppen.

Gjenforeningsdagen

Vietnam feirer Gjenforeningsdagen 30 April. Dette er datoen for Saigons fall til kommunistiske styrker på slutten av Vietnamkrigen. Kort tid etter at byen ble inntatt ble den omdøpt til Ho Chi Minh City etter Nord-Vietnams berømte leder.

Selv om Saigon falt 30 april 1975, var den offisielle gjenforeningen av Nord- og Sør-Vietnam til et felles Vietnam først 2. juli året etter.

På Gjenforeningsdagen vil du se det vietnamesiske flagget heist høyt over hele landet. Det er en parade i Ho Chi Minh City og mange politiske ledere holder offentlige taler. Banker og regjeringskontorer stenger på dagtid, og mange får fri fra jobb eller skole. Flere velger å reise gjennom landet på denne tiden av året, og målet med reisen og det viktigste sted å besøke er Ho Chi Minhs mausoleum i Hanoi.

Ettersom Gjenforeningsdagen kommer like før arbeidernes internasjonale kampdag, er dagen en del av en større feiring.

Arbeidernes internasjonale kampdag

Vietnam feirer Arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai. Siden den kommunistiske regjeringen i Vietnam ser på seg selv som et instrument for å beskytte arbeiderklassens rettigheter, er den internasjonale kampdagen en viktig høytid med sterke politiske toner.

Man har begynt å markere arbeidernes internasjonale kampdag for å minnes 1800-tallets internasjonale arbeiderbevegelse. I Vietnam blir den også brukt for å feire at våren kommer. Fagforeninger arrangerer rettighetsparader i mange byer for å markere dagen.

Imidlertid er det ikke alle vietnamesere som engasjerer seg like mye i dagen og i feiringen. Noen gleder seg bare over en hardt tiltrengt fridag. De deltar kanskje ikke på offisielle arrangementer, men tilbringer bare dagen hjemme eller på byen. Familiefester, gåturer eller picknick utendørs er vanlige måter å feire på.

 

Vietnams nasjonaldag

Vietnam feirer nasjonaldagen 2. september hvert år, for å huske dagen i 1945, da Vietnam erklærte sin uavhengighet fra det franske kolonistyret. Det er nemlig dagen da Ho Chi Minh leste høyt fra Vietnams uavhengighetserklæring på Ba Dinh-plassen i Hanoi.

Vietnam hadde lenge vært en uavhengig makt i Sørøst-Asia, men måtte oppgi dette da franskmennene tok kontrollen under kolonitiden. Det var allerede press for uavhengighet før andre verdenskrig, men etter krigen vokste bevegelsen og presset. Da japanske soldater forlot Vietnam, tok lokale styrker kontrollen. Men Frankrike sendte raskt tropper for å gjenopprette sin tapte asiatiske koloni.

Augustrevolusjonen i 1945 kulminerte 2. september der Vietnam ble erklært uavhengig fra Viet Minh.

Nasjonaldagen er den mest patriotiske av alle vietnamesiske høytider. Det er en dag fylt med fyrverkeri, parader, mange taler og hyllest til nasjonens flagg. Det går en enorm parade gjennom Ba Dinh-plassen i hovedstaden Hanoi. Og overalt vil du se plakater med bilder av Ho Chin Minh.