Utforsk det berømte vietnamesiske kjøkken

Spør en vietnameser om deres hjemprovins, og det vil ikke vare lenge før han eller hun forteller om de lokale matspesialitetene du kan prøve fra akkurat deres område. Vietnameserne er meget stolte av sine mattradisjoner.

Traditional Vietnamese salad served in a nice way

En kulinarisk opplevelse

I hovedstaden Hanoi er nasjonalretten pho velkjent, og med god grunn. Ta en rusletur gjennom den gamle bydelen tidlig om morgenen, og du vil bli møtt av en herlig duft av småputrende retter med stjerneanis. Etterhvert som dagen går, overtar en annen duft gatene, nemlig duften av klassikeren bun cha. Dette er grillet svinekjøtt som serveres med nudler og friske urter. I Hanoi kan du stille klokken etter duftene som brer seg i gatene i løpet av dagen – et sikkert tegn på at Vietnam er en matelskers drøm.

Lenger nord i fjellene venter det en opplevelse av forskjellige minoritetsretter, takket være Vietnams mange etniske grupperinger. Benytt anledningen til å smake disse lokale rettene når du besøker Topas lodges i Sapa, i nasjonalparken Pu Luong eller på veien fra ett sted til ett annet.

I den tidligere hovedstaden Hue serveres det nå eksotiske og spesielle retter til folket. Retter som tidligere var forbeholdt Vietnams siste kongelige dynasti. Dette er tapasliknende retter som er en fest for øynene så vel som for smaksløkene.

Nudler og øl

Lenger sør markerer den imponerende fjellovergangen Hai Van passet et skille, ikke bare for vær og klima men også for kjøkkenet. Rett nord for passet er Danang og Hoi An stedene der det serveres ypperlig sjømat langs strendene. Stikk tærne i sanden og bestill sitrongressmuslinger, fersk krabbe, hummer, sursøt fiskesuppe og alle slags sauterte grønnsaker med hvitløk. Nyt det sammen med en iskald Huda-øl eller en avkjølt flaske vin. Er det landets beste spisested?

Dette området er også kjent for my quang som er en fantastisk nudelrett med gurkemeie, peanøtter, reker og svinekjøtt – toppet med friske urter og sprøde små riskjeks. Den kjente vietnamesiske baguette, banh my, får et kvalitetsmessig oppsving her; et herlig lyst, varmt brød fylles med alle slags deilige ingredienser og valgfri chillisaus. En fantastisk matopplevelse du ikke må gå glipp av.

Taste meal in miniority village in Sapa
Tourists enjoying street food in Saigon

Smak på Vietnam - food tour

I den sørlig del av landet har Ho Chi Minh City en enorm variasjon i matretter du kan prøve. Byen har alt. For å få den beste opplevelsen med lokale retter her, vil vi anbefale at blir med på en «food tour» som hjelper deg som besøkende å finne rundt i de mange smakene som tilbys; alt fra krydrede salater til grillet kjøtt og nudler – hu tiu.

I tillegg til opplevelsene med gatekjøkken og street food, finner du i Vietnam mange finere restauranter med alt fra gorumetmat til japanske og moderne smaker av vietnamesiske klassikere.

Vegetarer og veganere kan også få en unik matopplevelse, da det finnes mange kjøttfrie, klassiske retter og spesifikke vegetar- og veganske spisesteder i Hanoi, Hoi An og Ho Chi Minh City.