VIETNAM MED BARN

9 opplevelser når du reiser med barn i Vietnam

Vietnam er et godt sted å reise med barn. Lokalbefolkningens gjestfrihet og landets behaglige klima gir gode forhold til å reise rundt i landet med barn.

Reiser dere sammen på tvers av generasjoner, eller er reisen en del av en bursdagsfeiring, så kan dere lese mer om dette her

Cyclo (sykkeldrosje) i storbyene

Len deg tilbake og opplev byens hektiske liv fra setet på en cyclo. Vietnams storbyer Hanoi og Ho Chi Minh City, kan være hektiske og ikke minst er trafikkulturen annerledes enn hva folk flest er vant til. Og det kan være stressende å bevege seg rundt med barn frem til du finner ut av de vietnamesiske trafikkvanene.

En fin introduksjon til de vietnamesiske storbyene både når det gjelder trafikk, lokalbefolkning og severdigheter, er fra setet på en cyclo (sykkeldrosje).

En cyclo er en sykkel der du sitter komfortabelt i et sete foran sykkelføreren. Setene passer til en voksen og et mindre barn. Føreren følger trafikken i en rolig strøm, og du sitter på første parkett for å oppleve severdighetene, og de hektiske gatene med gateselgere som skyver vogner med friske blomster og boder som selger fargerike håndverk.

cyclo saigon
Sapa-black-hmong

Bo i et homestay

Bo lokalt i et ekte vietnamesisk homestay. Vietnameserne har en tradisjon med å bo flere generasjoner under samme tak. Så når du velger å bo på et et homestay der familien også bor, får du ofte muligheten til å møte både besteforeldre, foreldre og barn. Det gir en fin innsikt i det vietnamesiske hverdagslivet, og siden mange familier har bodd i det samme området i generasjoner, har de også stor kunnskap om lokalområdet. Barna vil ofte være raske med å bli kjent med hverandre på tvers av nasjonalitet og kultur, og det kan være en fin måte for dine barn å bli introdusert til vietnamesiske leker på.

 

children play on the beach - Vietnam

Bli med lokalbefolkningen i leker og spill

Sent om ettermiddagen vil du flere steder kunne se de lokale spille forskjellige ballspill eller leke tradisjonelle vietnamesiske leker. Vietnameserne er et gjestfritt folk, og du vil helt sikkert få lov til å delta i spillene og lekene deres.

I tillegg til at det er en hyggelig aktivitet, er det også en god mulighet for å komme tett på lokalbefolkningen.

Fange krabber Hoi An

Hoi Ans sentrum er vakkert og fargerikt, med sine mange trefasader, travle markeder, og fargerike lykter og lanterner som man ser overalt. Så en rusletur i byen er en opplevelse for både barn og voksne. Men det er også mange andre opplevelser hvis man bare trekker seg litt vekk fra selve sentrum. Tempoet blandt lokalbefolkningen er lavere og du kan bli med på båttur på kanalene rundt byen. Prøv også en av de lokale runde kurvebåtene og benytt anledningen til å forsøke å fange krabber mellom bambusplantene.

Drager

Drager er mer enn bare lek for vietnameserne. De er også et symbol på forbindelsen mellom himmel og jord, og det blir blandt annet brukt til å sende bønner for bedre vær og en god høst.
Dragene finnes i alle størrelser og mange er kunstneriske utformet som dyr eller fanstasivesener, og laget i fargerike materialer. Dragefestivaler blir arrangert over hele Vietnam, der man kan nyte synet av de mange fargerike drager.

kites - Vietnam

Matlagingskurs

Vietnamesisk mat er en stor del av det å besøke landet. Så prøv gjerne å lage maten selv som både er lærerikt og spennende for store og små. Matlagingskurs er noen steder inkludert i overnatningsstedets samlede pakke, men vi vil anbefale at du vurderer et kurs der du blir med på markedet og handler det som skal brukes. På den måten får du også oppleve et lokalt marked, der en av lokalbefolkningen tar deg med rundt.

Lanterner og lykter i Hoi An

Når du går rundt i Hoi Ans gater, kan du ikke unngå å legge merke til de mange fargerike lyktene. De har stor betydning for lokalbefolkningen, og i tillegg til å være både dekorasjon og belysning, blir de også brukt i i håp om at de vil bringe lykke til huset der de henger.

Lanternene er tent hver natt, men hver måned ved fullmåne er det «Lanterne Festival» der alle hus og butikker slukker alle elektriske lys, og lar de fargerike lyktene stå for belysningen.

Hoi An - Lanterner

Smak frisk nyplukket frukt

Utvalget av frukt er stort i Vietnam. Flere slags finnes ikke i norske butikker, og selv av den enkelte frukt vil det ofte være mange flere varianter enn du finner i Norge.

Flere steder kan du kjøpe frisk frukt ferdig oppskjært, klar til å spises. Eller du kan få den presset og servert som et forfriskende glass juice.

Du kan også prøve den velsmakende drikken Nước Mía – som er friskpresset sukkerrør blandet med isbiter. En forfriskende og energirik drikk som kan kjøpes nesten hvor som helst. De koster 5-15.000 dong, dvs. ca 2-5 kroner.

Besøk markedet

Vietnamesiske markeder er en opplevelse for både store og små. Supermarkeder er fortsatt sjeldne i Vietnam og maten tilberedes daglig, så den alminnelige vietnameser går ofte til markedet. Og det kommer også deg som besøkende til gode, da det finnes mange spennende og interessante markeder  der du kan kjøpe friske råvarer.

Start reiseplanleggingen her

Når du reiser med barn er planlegging og forberedelse viktige elementer når det gjelder å sikre en god opplevelse for hele reisefølget.

Lag en plan hjemmefra

Lag en plan og bestill de større ting som hoteller og transport hjemmefra. Selv om Vietnam er et enkelt land å reise rundt i, kan det raskt gå en halv til en hel dag med å besøke forskjellig leverandører av transport, overnatting og aktiviteter. Ved å ha bestilt hoteller og logistikk på forhånd, kan du bruke tiden og energien på opplevelsene og den gode feriestemning.
Noen mindre aktiviteter er det flere som tilbyr, og er enkle å få tilgang til, mens andre – f.eks. vanndukketeater i Hanoi – er populært og raskt blir utsolgt.

Ta deg god tid

Ha et program med luft i og velg hotell der du kan holde en fridag, hvis det er stemning for det. Vietnam er fylt med opplevelser og inntrykk, så en gang i blandt kan det være behov for å slappe av og ikke ha noe planlagt. Ved å velge overnatningssteder som har fasiliteter som passer dere, har dere muligheten til å velge aktiviteter til og fra som dere ønsker det, når dere befinner dere på bostedet.

Været i Vietnam

Været i Vietnam varierer, både gjennom året, men også fordi landet strekker seg mer enn 1600 km fra nord til sør. I nord er det 4 årstider som i Norge, mens lenger sør er det årstider på samme måte, men man skiller mellom regntid og tørke. Temperaturmessig skal man regne med noe høyere temperatur enn her hjemme, så det er en fordel å ta hensyn til det i planleggingen av både aktiviteter og overnattingssteder.