VÆRET I VIETNAM

Når er det best å reise til Vietnam?

Været og klimaet i Vietnam er veldig variert på grunn av den store avstanden fra nord til sør. Vietnam strekker seg fra den fjellrike Van Don-provinsen i nord, og 1600 km mot sør, til munningen av det frodige Mekong-deltaet.

Opplev det beste av Vietnam

Pris fra 18.300 kr/person

Været og klimaet i Vietnam

Vietnam har både subtropisk og tropisk klima. I Nord-Vietnams fjellområder, på grensen til Kina, kan temperaturen komme helt ned til frysepunktet. Landets høyeste fjell, Fan Si Pan ved Sapa, får noen ganger snø på toppen. I  Sør-Vietnam derimot, får du oppleve et klassisk varmt klima.

Når er det best å reise til Vietnam?

Vietnams klimamangfold gjør at det ikke finnes dårlige tidspunkter for en reise til Vietnam. Det er ganske enkelt alltid områder som har et behagelig klima. Når du reiser til Vietnam har du derfor en viss innflytelse på hvilke forhold du vil reise under, det kommer bare an på hvor og når du besøker landet.

Når det gjelder været i Vietnam kan det hovedsakelig deles opp i 3 regioner:

Nord-Vietnam
Det er her du finner hovedstaden Hanoi, fjellene i Sapa og de mange vakre risterrassene samt den UNESCO beskyttede Halong bukten.

Sentrale Vietnam
Uendelige hvite sandstrender ved Da Nang, Hoi An som er på UNESCOs verdensarvsliste, den tidligere keiserbyen Hue og verdens største hule Son Doong.  

Sør-Vietnam
Her kan du besøke det enorme Mekong-deltaet, den raskt voksende Ho Chi Minh City, nasjonalparken Nam Cat Tien, strendene i Mui Ne og Nha Trang og ikke minst de to eksotiske øyene Phu Quoc og Con Dao.

Nedenunder kan du lese vår guide til klimaet og været i de forskjellige delene av Vietnam:

Scenery of beautiful Sapa mountains

Været i Nord-Vietnam

(Sapa, Ha Giang, Halong bukten og lavlandet ved Hanoi)

Anbefalet tid å reise til Nord-Vietnam:
Mars – april og august – november.

Mars – april:
18-32 grader. Solskinnsdager og dager med skyer. Sjelden regn.

August – november
19-30 grader. Skiftende værforhold. Dager med regn og med oppholdsvær.

 

Nord-Vietnam har fire årstider

I de nordlige områdene av Vietnam er det fire årstider, slik som vi har i Norge. Imidlertid er været i Nord-Vietnam varmere året rundt sammenliknet med Norge. Temperaturen på dagtid avhenger av om værfronten kommer fra det kjøligere nord eller det varmere sør. Vær oppmerksom på at Sapa og Topas Ecolodge ligger på henholdsvis 1600 m.o.h. og 1000 m.o.h., så her kan det bli litt kjølig om vinteren.

I sommermånedene i Nord-Vietnam fra mai til september, kan du oppleve både regnvær og skyfritt oppholdsvær. I regntiden vil det ofte regne kraftig på kveldstid og om natten. Hvis det regner om dagen, vil det være varmt, men svalende regn. Regntiden er en fin tid å reise på, da områdene er frodige og grønne, og med en paraply eller en regnjakke er du forberedt på det meste av været.

Været i Hanoi Vietnam

Været i Hanoi

Vietnams hovedstad Hanoi er vel verdt et besøk. Selv om været varierer gjennom hele året, så er det litt av sjarmen, og byen byr på unike opplevelser uansett værtype.

Det beste tidspunktet å besøke Hanoi er fra februar til april, når temperaturen er 20-25 grader, og den gjennomsnittlige nedbørsmengden er begrenset. I slutten av oktober synker temperaturen litt igjen, og det samme gjør nedbørsmengden, så dette er også et godt tidspunkt å besøke hovedstaden.

Et besøk i Hanoi om sommeren vil byde på temperaturer rundt 30 grader og i gjennomsnitt regner det annenhver dag. Hvis du besøker byen i denne perioden, vil du bli imponert over hvor liten innvirkning regnet har på lokalbefolkningen. Dagen går sin vante gang, uansett om det er sol eller regn. Kanskje stopper de opp på sin scooter og tar en regnponcho på, innen de fortsetter sin tur videre.

Er du fotograf eller liker du å ta bilder, så kan du få noen fantastiske gode motiver av vietnameserne som fortsetter sine daglige gjøremål til tross for kraftige regnbyger.

Været i Sapa

Den fjellrike Sapa-regionen er med god grunn på mange reisendes ønskeliste.

Den beste kombinasjonen av behaglige temperaturer og begrenset nedbør finnes om våren eller høsten. Hvis du besøker Sapa i september, har du også muligheten til å se den fargerike gulgrønne mosaikken i risterrassene når det nærmer seg innhøstningen.

Sommeren i Sapa byr på både regnværsdager og dager med opphold, men du skal være oppmerksom på at de små stier som du går på blir glattere på dette tidspunktet av året. Imidlertid er temperaturen rundt 20 grader, så det vil fortsatt være varmt, selv om det skulle komme en regnbyge.

Været i Sentrale Vietnam

(Hoi An, Danang, Dong Hoi og Hué)

Anbefalet tid å reise til sentrale Vietnam:
Februar – august

Februar – august:
Solskinn og tørt. Mellom 20-34 grader. Noen regnbyger.

Idyllic boat sailing in Hoi An river

Sentrale Vietnam mellom fjell og hav

Sentrale Vietnam skiller seg fra Nord-Vietnam ved at det bare er to årstider. Den tørre sesongen strekker seg fra desember til august, og rengtiden fra september til november.

Været i Midt-Vietnam varierer også på grunn av fjellkjeden Truong Son, som har stor innflytelse på været. For eksempel vil man ofte oppleve vesentlige temperatur- og værforskjeller når man krysser fjellovergangen Hai Van passet mellom Hue og Danang.

Karakteristisk for været i Midt-Vietnam er at høylandet er litt kjøligere enn lavlandet. Vietnam ligger i en såkalt monsun-sone, noe som betyr at du i sentrale deler av Vietnam kan oppleve mindre tyfoner etterfulgt av flom i perioden oktober til november. Topas har en sterk beredskap dersom slike sjeldne situasjoner skulle oppstå. Vi vil bli informert på forhånd og koordinere reisen i nært samarbeid med våre lokale Topas ansatte og deg som reisende.

Været i Danang

Været i Hoi An

Når du besøker Vietnam, så legg turen innom UNESCOs verdensarvby Hoi An. Med sine hvite strender, varierte arkitektur og et bysentrum som kjennetegnes av fargerike lanterner og lykter, så er det noe å oppleve for enhver smak.

Når man snakker om været, så deler man det i to deler i Hoi An: tørkeperioden og regntiden. For å få den beste opplevelsen av både byen og strendene, anbefaler vi at du besøker Hoi An i den tørre perioden, fra februar til august. Da vil du ha en temperatur som ligger på rundt 25-30 grader og en havtemperatur på nesten samme nivå.

Regntiden starter i september og varer til desember, med mest nedbør i oktober-november. På slutten av året blir også Hoi An av og til rammet av flom. For lokalbefolkningen er det en tilbakevendende begivenhet, så de har stor erfaring med å takle det. Går du en tur i byen vil du se flere markeringer på husene som viser nivået på vannstanden fra de forskjellige historiske flommene.

mekong-flowers-vietnam

Sør-Vietnam

(Ho Chi Minh City, Mekong deltaet, og Phan Thiet)

Anbefalet tid å reise til Sør-Vietnam:
November – april

November – april:
Høyt solskinn. Mellom 21 – 33 grader.

Været i Sør-Vietnam

Klimaet i Sør-Vietnam er tropisk, derfor er det varmt hele året med temperaturer mellom 25 til 35 grader. Den gjennomsnittlige dagstemperaturen er rundt 30 grader.

Sør-Vietnam har to årstider, regntiden og tørkeperioden. Regntiden strekker seg fra mai til oktober. Når det regner i Sør-Vietnam kommer det store mengder nedbør, og det regner som regel i 1-2 timer og i gjennomsnitt 2 av 3 dager. På grunn av den kraftige, men kortvarige nedbøren er ikke luftfuktigheten så høy, tatt i betraktning den store mengden nedbør som vanligvis kommer.

Tørketiden i Sør-Vietnam strekker seg fra midten av november til april, hvor det er begrenset nedbør og dermed flere dager og og uker uten regn.

Været i Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City ligger i Sør-Vietnam og har et tropisk klima. Derfor er temperaturene stabile og høye gjennom hele året.

Den beste tiden å besøke Ho Chi Minh City på er i den tørre periode som er fra november til april.

Været i Ho Chi Minh City (Saigon)

Når skal man reise på strandferie i Vietnam?

Vietnam har mange fine og lange strender langs sørkysten, og mange av våre reisende vil gjerne avslutte ferien med 3-5 dager på stranden.

Strendene ved Hoi An gir den perfekt reiseopplevelse i kombinasjon med byens historiske sentrum. Den beste tiden for å besøke Hoi An er i tørkeperioden som er fra februar til august.

Nha Thrang ligger lenger sør i Vietnam og har derfor litt høyere havtemperatur enn Hoi An. Lufttemperaturen er rundt 30 grader. Kystlinjen ved Nha Trang er mer åpen mot sør-øst, noe som medfører at nedbøren er lavere enn i Hoi An. Den tørre perioden fra februar til august er imidlertid fortsatt den beste tiden å besøke Nha Trang.

Strendene ved Mui Ne og Phan Thiet har minst nedbør gjennom året, både når det gjelder havtemperatur og lufttemperatur. På øya Phu Quoc er det regntid om sommeren, så den beste tiden for et besøk her er fra november til april.

Les vår guide

De 8 beste
strendene i Vietnam

Fra kun
18.300 kr/person

Fjell
og strender

Når er det regntid i Vietnam?

Avhengig av hvilken del av landet du besøker, så vil du oppleve regntid på forskjellige tidspunkter av året.

Hos Vietnam by Topas arrangerer vi reiser til Vietnam året rundt, og det har vi gjort i nesten 30 år – med glade og fornøyde gjester. Regntiden er forskjellig fra området til område, men mange steder vil du møte kort kraftig nedbør sent på ettermiddagen, men da det samtidig er høye temperaturer, føles det overhode ikke som en norsk regnværsdag.

Hvis du ser hele Vietnam under ett er den beste tiden for  et besøk i slutten av februar til slutten av april – hvis du vil besøke hele landet. Hvis du vil se deler av dette fantastiske, langstrakte landet vil det beste tidspunktet for å reise avhenge av hvilke områder du gjerne vil oppleve.