Topas Ecolodge i Sapa

Sapa er et viktig reisemål i Nord-Vietnam og et naturlig utgangspunkt for å oppdage det unike fjellområdet: fjellkjeden Hoang Lien Son. Regionen er også hjemsted for fem forskjellige minoritetsfolk, med sine egne språk, en særegen klesstil og forskjellige kulturelle verdier.

Topas Ecolodge - Sapa - National Geographic Unique Lodges - Pool - faded 2

Topas Ecolodge

18km utenfor Sapa ligger Topas Ecolodge på en bakketopp med utsikt over dype daler høye fjell. Omgitt av risterrasser som bliver dyrket av lokale Red Dao bønder i området. Fra et oppvarmet evighetsbasseng med saltvann har du panoramautsikt over fjellene, og gir det lille ekstra til opplevelsen på lodgen, som anerkjennes av National Geographic som en Unique Lodge of the World. 

Besøk hjemmesiden for Topas Ecolodge

På alle våre reiser i Nord-Vietnam inngår det et besøk på Topas Ecolodge.

Topas Riverside Lodge

Et avsidesliggende paradis langt inne i Sapa dalen.

Utforsk dette skjulte og eventyrlige området av Hoang Lien nasjonalpark og de nordlige fjellene i Vietnam. Langt vekk fra masseturisme og allfarvei, får du oppleve uendelige rismarker, møte vennlige og gjestfrie minoritetsfolk kledd i  fargerike tradisjonelle drakter og bo i en rustikk lodge ved bredden av en brusende elv tett på jungelen.

Besøk hjemmesiden til Topas Riverside Lodge

Topas Ecolodge - Hoang Lien National Park - aerial view

“Den største opplevelsen ved fotturer i dette området 
er å besøke minoritetsbefolkningen i  sine landsbyer. 
Dermed fantes det ikke noen form for organisert innkvartering,
og det medførte at vi måtte overnatte i lokale hus eller 
i telt utenfor landsbyen. Ingen av disse alternativene 
var optimale, da det betydde at den lokale familie
skulle flytte ut av sitt eget hus. Selv om det virket som om 
det var helt i orden for dem. Og alternativet med å telte utenfor 
landsbyen var heller ikke enkelt med hardt underlag og ujevnt terreng“

-George Meldrum
Topas turleder og senere sjef for byggeprosessen på Topas Ecolodge.

 

HISTORIEN OM TOPAS ECOLODGE

Det hele startet i 1992. Topas Travel, med en historie som strekker seg tilbake til 1973, ble fascinert av Sapa-fjellene og den nordlige regionen, og begynte å organisere turer til området, som en av de første utenlandske byråer.
Gode tilbakemeldinger fra gjestene og et sterkt bånd med en lokal partnerfamilie satte noen tanker i gang, og ved hjelp av det danske utviklingsfondet (DANIDA) ble det dannet et delt selskap med lokale samarbeidspartnere, og sammen ble ideen om Ecolodge diskutert og belyst i 1999.

Den første prioritet når lodgen skulle bygges var å skape en base i nærheten av minoritetslandsbyer som kunne tilbyde et komfotabelt opphold for gjestene i området, mens de samtidig kunne oppleve de lokale og deres hverdag tett på.

“…Jeg vet ikke hvem som skal ha æren, men to bakketopper 
ble funnet med en formidabel utsikt over dype daler 
omgitt av mektige høye fjell…”

-Jørgen Sølvsten Nielsen – eier av Topas Explorer Group

Et femstjernes hotell med full service ville ikke være mulig på dette stedet. Målet var å bygge et luksuriøst overnattingssted som hadde minst mulig innvirking på de naturlige omgivelsene. Det ble søkt om tillatelse til å lease jorden og bygge 50 granittbungalower, en respesjon og en restaurant.
DANIDA (Danmarks utviklingssamarbeid under Utenriksdepartementet) støttet prosjektet som en del av deres privatsektorprogram. Målet var at lodgen skulle være et utstillingsvindu for bærekraftig turisme i avsidesliggende områder og gi lokalbefolkningen en mulighet til å få utdanning og en jobb. Byggeprosjektet startet opp i juni 2003.

Da byggingen startet, fantes det ingen strøm, ingen mobiltelefondekning eller internett. Det tok syv timer å kjøre fra Lao Cai, på det som den gang var en nærmest ikke-eksisternde vei.

Alle arbeidere var lokale, det samme var alle materialer som ble brukt. Byggearbeidere fra nærområdet og en lokal arkitekt ble leiet inn. Tømmeret i bungalowene kom fra sertifiserte bærekraftige kilder. Den hvite granittsteinen fra et fjell i nærheten ble hugget og utformet av murere på stedet. Til og med selve byggestilen er inspirert av lokalområdet – av kirken i Sapa.

Hovedbygningen og de to husene ved inngangen er gamle Tay (etnisk minoritet) hus. De ble kjøpt fra okalbefolkningen i landsbyer i nærheten, tatt ned stolpe for stolpe, fraktet via elver og veier for igjen å bli bygget opp igjen for hånd.

“ Jeg husker enorme trestokker, opp til 12
meter lange, fraktet på en lekter på elven for 
å komme fram til en vei. Når stokkene var på riktig sted
ble de trukket på plass på telling til tre.
Det tok bare fire og en halv time å få takbjelkene 
på plass. Deretter stod det et reisverk i 2 etasjer og på 
256 kvm klar til å bli kledd med panel og dekket med tak. Jeg husker 
jeg tenkte: pyramider, den kinesiske mur – nå forstår jeg hvordan de gjorde det! – George Meldrum.

da bygningene var ferdige, ble hagene anlagt med over 1000 trær. Og til slutt. etter å ha ansatt lokale fra minoritetslandsbyer i nærheten, ønsket Topas Ecolodge de første gjestene i velkommen i april 2005.

Det var noen utfordringer tidlig i driften – den første kraftige stormen rev takene av alle bungalowene. Dette var en tidlig indikasjon på at det ville være nok å gjøre for de fremtidige lodge-sjefene, med kombinasjonen av avsidesliggende plassering og tradisjonelle bygninger.

Prosjektet har vært en læreprosess på mange måter. Dert er ansatte her som startet med å forme sten til bungalowene, som nå har avansert til ledelse. Hundrevis av andre mennesker har opp gjennom årene utviklet sine ferdigheter her og fått en utdanning gjennom sitt arbeidet på stedet. Vi har vist tusenvis av besøkende et vakkert område med en unik kultur. Vi er stolte av det vi har bygd opp og det vi har oppnådd. Vi håper du får en unik og minneverdig opplevelse og nyter ditt opphold på lodgen.

Opplev det beste av Vietnam

Priser fra kun 18.300 kr/person