RUNDREISER I VIETNAM

VELG DEN REISEN SOM PASSER BEST FOR DEG

Vietnam har alt – vakker natur, en vennlig lokalbefolkning, fantastisk og velsmakende mat og en rik historie. Når vi skreddersyr en rundreise i Vietnam, bruker vi våre mange lokale medarbeideres kunnskap om landet, for å finne akkurat den turen som passer deg.

Vietnam activity overview

Rundreise i Vietnam

Vietnam er et langstrakt land som strekker seg mer enn 1600 km fra sør til nord.

Når vi skreddersyr en reise deler vi normalt landet opp i 3 regioner: Nord-Vietnam, det sentrale Vietnam og Sør-Vietnam. Disse 3 regioner går også igjen når vi snakker om vær og klima.

På kartet kan du se de større byene i hver region, og noen av de aktiviteter du typisk vil oppleve på en reise til det spesifikke området.

Reisens lengde

På en rundreise i mindre enn 2 uker anbefaler vi å besøke maksimalt to regioner. Reiser du mer enn 2 uker kan du fremdeles velge å besøke kun to regioner og ha god tid til å oppleve områdene og det de har å by på. Men du kan også velge å besøke alle 3 regioner ut å føle at du skal skynde deg for å nå alt du vil se og oppleve.

Landets 3 områder

Hver region har sine egne høydepunkter, og i planleggingen er det en god ide å finne ut av hvor mange aktiviteter du ønsker, hvilke severdigheter som er viktige for deg, og om du ønsker å avslutte reisen med god tid på en strand.

Det lokale

Uansett hvilken del av Vietnam du besøker, vil du alltid komme nært lokalbefolkningen når du reiser med Topas. Vår lange historie i landet og de mange lokalt ansatte gjør av vi kjenner de ekte og genuine stedene hvor det ikke kommer mange turister.

Flyplasser

De store flyplassene med gode utenriksforbindelser er Hanoi, Ho Chi Minh City og Danang.

Hva skal man oppleve i Nord-Vietnam?

Hanoi er hovedstaden i  Vietnam og byens historie går mer enn 1000 år tilbake. Når du er i Hanoi er den gamle bydelen et must, og vi velger vanligvis hoteller som ligger i den gamle bydelen, og med kort avstand til Hoan Kiem innsjøen. Ho Chi Minh mausoleet bør også være på din liste over severdigheter verdt et besøk i Hanoi.

Hanoi er som regel utgangspunktet for flere av de unike opplevelsene i Vietnam, og derfor inngår byen på mange av våre reiser.

Sapa

Nord for Hanoi på grensen til Kina, ligger fjellene med byen Sapa, Indokinas høyeste fjell Fan Si Pan og mange fargerike etniske minoriteter. I rolige omgivelser et lite stykke fra Sapa by finner du også Topas Ecolodge, som er på National Geographics liste over «Unique lodges of the world». Her kommer du tett på de etniske minoritetene som lever i fjellene. Dette området er et perfekt utgangspunkt for fine fotturer og lengre sykkelturer til områder der det kun finnes lokalbefolkning.

Halong bukten

Øst for Hanoi finner du Halongbukten, som er på UNESCOs verdensarvliste. Med tusenvis av bratte kalksteinsøyer er området med de tre buktene Halong, Lan Ha og Bai Tu Long et naturlig underverk. Du kan oppleve den spektakulære naturen fra et skip eller fra kajakk, og du kan også gå i land på Cat Ba øya.

Ninh Binh

Sør for Hanoi ligger Ninh Binh, som også er kjent som «det tørre Halong». Kalksteinsklippene strekker seg mot himmelen på samme storslåtte måte som i Halong, men i Ninh Binh er det åkre og marker med små elver mellom «øyene». Området er et opplagt valg til sykkelturer og båtturer.

Hvor lang tid skal man bruke i Nord-Vietnam?

Vi anbefaler minst en uke i Nord-Vietnam. Hvis du f.eks. har 2 netter i Hanoi, 3 netter i Sapa og 2 netter enten i Halong eller Ninh Binh, har du tid til de unike opplevelsene, samtidig med at du får sett essensen av Vietnam.

Northern Vietnam Acitivity overview
Central Vietnam Activity

Sentrale Vietnam

I det sentrale Vietnam finner du verdens største grotte, Son Doong, byen Hoi An som er på UNESCOs verdensarvsliste, den tidligere hovedstaden og keiserbyen Hue samt den demilitariserte sonen fra Vietnam krigen.

Hoi An

Sentrale Vietnam og spesielt Hoi An er en populær avslutning på en aktiv ferie i Vietnam. På denne delen av østkysten finner du uendelige hvite strender.

Når du er i Hoi An anbefaler vi en guidet sykkeltur til de omkringliggende landsbyene. Dyktige snekkere, bambusbåtbyggere, bønder som dyrker grønnsaker – den enkleste måten å besøke dem på er med sykkel.

Den 14. i hver månesyklus arrangerer man en lanternefestival, der byens forretningsmenn slår av alt elektrisk lys og bruker kun lanterner og lykter.

Hue

Den tidligere hovedstaden og keiserbyen Hue med sine mange pagoder og templer er vel verdt et besøk når du er i det sentrale Vietnam.

Hue festival er en ukelang festival som arrangeres hvert annet år i mai – juni, for å minnes og hedre de kulturelle og historiske verdiene til Hue by.

Vil du vite mer om den litt mer dystre historien, er Hue også et godt utgangspunkt, da du kan være med på en guidet utflukt til den demilitariserte sone og Vinh Moc tunellene som ble brukt under Vietnamkrigen.

Dong Hoi

Byen Dong Hoi er utgangspunktet hvis du vil oppleve huler og grotter utenom det vanlige. Verdens største grotte Son Doong ligger i Phong Nha Ke Bang nasjonalpark. Grotten ble først offisielt utforsket i 2009, og er en del av et større grottekompleks som antas å ha mer enn 200 km med underjordiske korridorer. Hulesystemet som er lettest tilgjengelig er Tu Lan, og kan besøkes på både en dagstur eller på flerdagsturer.

Hvor lang tid skal man bruke i sentrale Vietnam?

Vi anbefaler at du bruker opp til en uke i denne regionen, selvsagt avhengig av om du ønsker å være noen dager ved stranden.

Sør-Vietnam

I Sør-Vietnam finner du det omfangsrike og frodige Mekong-deltaet og storbyen Ho Chi Minh City – en by som utvikler seg raskere enn hovedstaden Hanoi.

I tillegg byr regionen på fjell, nasjonalparker, og ikke minst strender ved Nha Trang, Phan Thiet og Phu Quoc.

Mekong-deltaet

Det fruktbare Mekong-deltaet er et lappeteppe av fruktplantasjer, rismarker og elver. Her høstes ris 3 ganger om året takket være det frodige klimaet, og det dyrkes også mange forskjellige slags frukter. Vi anbefaler at du tilbringer minst en natt i deltaet, slik at du kan oppleve det lokale livet på og rundt elvene.

Ho Chi Minh City

I storbyen Ho Chi Minh City (tidligere Saigon) finner du historiske severdigheter som f.eks. Gjenforeningspalasset og Krigsmuseet samt et moderne byliv med barer og restauranter med en flott utsikt fra toppen av en skyskraper.

Litt utenfor byen ligger Cu Chi tunnelene som minner om en dyster, nær fortid.

Cat Tien nasjonalpark

Nasjonalparken Cat Tien ligger øst for Ho Chi Minh City og her finner du et rikt dyreliv og gode muligheter for lange fotturer i jungelen. I utkanten av jungelen kan du bo i Ta Lai Longhouse, et tradisjonelt langhus som er bygget i forbindelse med et Danida prosjekt (Danish International Development Assistance).

Dalat

Hvis du fortsetter østover fra Cat Tien, kommer du opp i høyden til den franskbygde fjellbyen Dalat. Her er det litt kjøligere enn i det øvrige Sør-Vietnam, da byen ligger ca 1500 m.o.h. Byen er Vietnams romantiske sentrum, ettersom mange reiser hit på bryllupsreise.

Strender

Vil du avslutte reisen i Vietnam med tid på stranden eller med vannaktiviteter som f.eks. snorkling, kan du velge å ha noen dager i kystbyene Nha Trang,  Phan Thiet eller legge turen forbi øya Phu Quoc.

South Vietnam Activity

Hvilken type transport skal man velge i Vietnam?

Når du reiser med Topas til Vietnam kan vi arrangere transporten rundt i landet slik at det passer akkurat dine behov. Enten du foretrekker effektiv privat transport eller offentlig transport – med sjarmen som er forbundet med det – sørger vi for transporten på hele reisen.

Den raskeste transportmåten mellom de 3 regionene er med fly. Men mange reisende velger også å ta nattog mellom Hanoi og Dong Hoi / Danang. Du kan tilbringe natten på toget, mens du sover i en kupe med 4 senger, og våkne opp på din destinasjon dagen etter.

Innenfor hver region velger vi vanligvis transport med privatbil eller minibuss, da vi kan sikre at du kommer hele veien mellom dine desitnasjoner på den mest effektive og hurtige måten, med minst mulig reisetid og bry. Men kollektivtransport i form av buss og tog kan selvsagt også arrangeres. Uansett valg, bør du være klar over at gjennomsnittshastigheten ikke er så høy som du kjenner fra Norge, så transporttidene kan være noe lengere enn du umiddelbart forventer.

Hvilke aktiviteter og utflukter skal du velge på din reise til Vietnam?

En stor del av å reise handler om å møte lokalbefolkningen der de bor. Våre mange lokale ansatte i Vietnam, både på våre lodges og på våre kontorer samt våre lokale guider, sørger for at vi kan ta deg til steder der få andre turister kommer.

Hvilke guider bruker Topas?

På utflukter bruker vi lokale engelsktalende guider. I fjellene i Sapa er guidene våre bønder fra de lokale etniske minoritetene. Kunnskapen deres om lokalområdet er unik, og de kan ta deg med helt tett på de lokale, da de ferdes i sitt eget nærområde.

Hvilken mat spiser man i Vietnam?

Vietnam er verdensberømt for sine velsmakende retter og friske råvarer. Uansett hvor du reiser i landet har du muligheten til å spise lokal mat. Se etter steder der mange lokale sitter, selv om innredningen ikke ser ut som en klassisk restaurant.

Fotturer og sykkelturer

Den beste måten å komme tett på lokalbefolkningen, er å ta seg rundt på sykkel eller til fots. Derfor er flere av våre utflukter nettopp dette; fot- eller sykkelturer med fokus på det som er lokalt. Du bestemmer lengden og vanskelighetsgraden selv.