MEKONG

Det umåtelig fruktbare Mekong deltaet og området rundt er meget treffende kjent som Vietnams riskurv. Fra Tibet strømmer den mektige Mekong elven gjennom Sørøst-Asia, innen den til slutt avsetter sine rike mineraler i regionen rundt Mekong-deltaet, og gir gode vekstvilkår for forskjellige planter og avgrøder. Bli med på en Mekong delta tour, og opplev hva Mekong elven og livet som leves langs bredden og i det fascinerende Mekong delta.

Det mektige Mekong deltaet

Mekong-deltaet er meget omfattenede, da Mekong-elven, en av verdens største elver, rent geografisk begynner i Tibet og renner ned gjennom Kina, er  innom Myanmar og Thailand, slynger seg gjennom Laos og Kambodsja og slutter i Sør-Vietnam. Før den renner ut i havet, deler den seg opp i flere mindre elver, og tilfører næringsstoffer til jorden og gir de beste vekstvilkår i forhold til å dyrke ris og frukt.

Det er et enormt og næringsrikt område som ikke fikk ligge i fred av de tidlige nybyggerne. Og det er grunnen til at det har blitt utkjempet flere kamper her,  fra tidlige slag mellom Cham og Khmer til borgerkrigen. Men freden vant til slutt, og nå er Mekong et av Vietnams velkjente og ikoniske landskap.

Her kan du nyte Vietnams ferskeste mat, miste retningssansen i et mylder av kanaler og du kan bruke sykkelen til å oppleve åkre og marker.

Overnatt ombord på et cruiseskip på Mekong elven

Du bestemmer selv om du oppleve en natt på elven, ved å overnatte ombord på et av cruiseskipene som finnes på Mekong elven, eller om du foretrekker innkvartering på land i en lodge ved elven. Uansett er du helt tett på de forskjellige opplevelsene elven byr på. Du tar del i det lokale livet på og rundt elven, fra tidlig morgen til sene kveld, hvor lokalbefolkningen er på vei til marked eller jobb, og du får selv se hvordan de lokale bruker elven i sin dagligdag.

Det er mulig å dra på en dagstur til Mekong-deltaet fra Ho Chi Minh City, men det tar endel tid og du sitter innestengt i en buss, og dermed går du glipp av duftene og lydene fra deltaet. Og du vil ikke få den nære opplevelsen av det lokale livet.

Når du reiser med Vietnam by Topas i Mekong-deltaet, finner vi en innkvartering som passer til dine ønsker for komfort og avstander til de forskjellige severdighetene i Mekong deltaet.

Vietnamese woman rowing boat in the Mekong River Delta, Vietnam

En rolig sykkeltur er velvær for sinnet

Som nesten alle andre elvedeltaer i verden, er Mekong-deltaet helt flatt. Dette gjør det til et utmerket sted å hoppe på en sykkel og oppleve ditt eget personlige eventyr, enten du er en ivrig syklist eller ikke.

Når du sykler fra templer til gårder og tradisjonelle hus og flytende markeder, så gir det noen andre inntrykk og en helt unik opplevelse, med alle de forskjellige lyder og lukter som finnes.

Du kan få nye venner underveis, da befolkningen i Sør-Vietnam er kjent for sin vennlighet og gjestfrihet. Og husk å se se etter en hengekøye-kafé -de finnes overalt – og er et perfekt sted til å nyte solnedgangen.

Fargerike flytende markeder i Mekong

For noen reisende er Mekong-deltaet synonymt med flytende markeder, og det er lett å se hvorfor. Disse fargerike og for oss ukjente måtene å drive forretning på er spredt over hele regionen, fra små markeder med bare noen få båter til store handelsplasser, der det er hundrevis av markedsbåser.

Den beste måten å oppleve disse livlige forsamlingene på er benytte en liten båt, go ta del i livet på markedet, på nesten samme måten som de lokale gjør. Du kan padle rundt båter stablet med rosa dragefrukt og grønne grønnsaker, og oppleve hvordan de kjøper og selger sine varer.

Vietnamese-women-riding-a-bicycle-Mekong-River-Delta-Vietnam

En romantisk historie om det fruktbare Mekong deltaet

Mekong Delta er foreviget og romantisert i filmen The Lover, som et av Sørøst-Asias viktigste landskap. Men under den rolige og naturskjønne overflaten ligger en grufull historie som har berørt mange deler av verden. Vietnameserne beseiret Cham og tok landet tilbake fra Khmer, bare for å bli kolonisert av franskmennene umiddelbart deretter.

Europeiske og asiatiske forretningsfolk forsto verdien av Mekong-deltaet som et jordbruksområde, og startet forretninger her, samtidig som de bygde store herskapshus langs elvebredden. Selv om deltaet stort sett var langt vekk fra kamphandlingene i Vietnamkrigen, så spilte Mekong-deltaet likevel en viktig rolle: Ho Chi Minh var angivelig bekymret for nordvietnameserne ville sulte uten matproduksjonskapasiteten i sør.

Tropisk frukt og tradisjonelle hus i Mekong

Mekong-deltaet er definitivt Vietnams risbolle, men det er ikke kun det som dykres i regionen. Den lokale frukten som dyrkes i Sør-Vietnam er den beste i landet, og få en unik smaksopplevelse ved å besøke en av deltaets frukthager. 
Her kan du spise alt du ønsker av søt mango til syrlig ananas.

Her i sør vil du også finne flere fascinerende hus som tilhører, eller har tilhørt viktige mennesker i regionens historie, inkludert koloniale byråkrater, kinesiske handelsmenn og forskjellige ledere av de etniske minoritetsgruppene.

Vietnamese-woman-selling-fruits-on-floating-market-Mekong-River-Delta-Vietnam