HUE

Opplevelser i den gamle keiserlige hovedstaden

Med sin belligenhet på bredden av Parfyme elven har Hue en lang og mangfoldig historie. De gamle keisergravene, Tu Hieu-pagoden og det  keiserlige citadellet – sammen med kanskje den beste maten i landet – så bør du ikke gå glipp av Hue på din reise til Vietnam.

Hue`s sjarm er ikke åpenbar, hvis du sammenligner den med nabobyen Hoi An. Men ta deg tid til å oppdage de skjulte perlene i byen, og du vil merke at byen gir deg deg unike og autentiske opplevelser. Vi har samlet noen av høydepunktene til hva du kan oppleve mens du besøker Hue, som gir din Vietnam reise en ekstra dimensjon.

Hue

Citadellet og keiserne

Den vakre og historiske delen av byen er citadellet. Det ligger litt bortgjemt, og av den grunn  har den gamle bydelen behold sitt autentiske preg. Den forbudte byen som er en bemerkelsesverdig klynge av bygninger som gjenspeiler Vietnams historie de siste to hundre årene, er hjertet av citadellet. Citadellet ble bygget av Nguyen-kongene på begynnelsen av 1800-tallet. Det er inspirert av både fransk og kinesisk arkitektur. Den siste keiseren abdiserte i 1945, og citadellet led under Vietnamkrigen. Naturen bidro også til forfallet, men i dag er de fleste bygningene renovert, og derfor er byen vel verdt et besøk.

Etter at du har absorbert energien og inntrykkene fra den vietnamesiske historien, kan du ta en spasertur i nabolaget. Små hus i området er gjort om til kaffebarer i det grønne, og rolige innsjøer gjemmer seg rundt hjørnene. Hvis du velger å utforske området til fots, så vær oppmerksom på at citadellet er stort, og det vil ta litt tid å oppleve det hele. Citadellet er imidlertid et flott sted å utforske med sykkel, da det er flatt og enkelt å sykle. Hvis du foretrekker en mer avslappet måte å oppleve citadellet på, kan en motorsykkel eller sykkeldrosje – cyclo, være et godt alternativ.

De gamle keisergravene

Noen kilometer fra selve citadellet finner du de gamle gravene til Nguyen-kongene som regjerte fra Hue den gang byen var hovestad. Hver grav gjenspeiler den spesifikke kongens politikk og personlighet i sin arkitektur og form. Og derfor er hver grav forskjellig.  Det er sju kongelige graver, som alle gir et forskjellig perspektiv på Vietnams historie.

Gia Longs grav er den eldste og den minst besøkte, og med en spesiell atmosfære. Minh Mangs grav er den flotteste, og gjenspeiler styrken og kraften til imperiet. Thieu Tris grav er som en miniatyrversjon av Minh Mangs grav, men med ikke like mange besøkende. I motsetning til gravene til Minh Mang og Thieu Tri, så er Tu Ducs grav i harmoni med naturen. Hvis du ikke har så mye tid, så er Duc Duc graven den eneste du finner i selve byen. Dong Khanhs grav er godt bevart med en flott utsikt. Og graven til Khai Dinh, den nest siste kongen av Vietnam før den kommunistiske overtakelsen, er den mest spesielle av alle. Den har en blanding av vietnamesisk, kinesisk, fransk og kambodsjansk stil, som strekker seg opp langs siden av et fjell, i en grålig og lidt hard stil.

Hue-Tu-Duc-Tomb-Experience
Hue_Thien_Mu-Pagoda

Thien Mu pagoden

Med utsikt over Parfyme elven og med den karakteristiske åttekantede tårnet, er nok pagoden det mest kjente symbolet på byen Hue. Den er fortsatt godt bevart, og hver av de syv etasjene representerer en av Buddas reinkarnasjoner. Seks statuer av skytshelgener vokter pagoden, som også inneholder en gylden statue av Buddha. Pagoden har også en enorm klokke som veier 2052 kg, og ble støpt i 1701.

En flott måte å besøke Thien Mu-pagoden er med båt. Nyt naturen og omgivelsene på en rolig og stille måte der båten sakte tar seg fram på elven, og benytt anledningen til å slappe litt av før du skal utforske dette berømte vietnamesiske landemerket. Hvis du blir med på en omvisning, har du muligheten til å høre mer om lokalbefolkningens religiøse tro, mens du fordøyer inntrykkene og den vakre utsikten over området.

Du kan også nå pagoden på sykkel, og hvis du er på egenhånd og ønsker å oppleve pagoden i ro og mak, så legg turen forbi om morgenen, før de større gruppene kommer.

Nyt smaken av Hue

Mange sier at Hue har den beste maten i Vietnam! Det er kraftig utsagn, ettersom det finnes så mange kjente og smakfulle retter i hele Vietnam. Men en av hovedårsakene til at Hue er så kjent for sitt kjøkken er den kongelige arven i byen. Nguyen-kongene var et krevende dynasti, og spesielle retter ble servert bare for dem, for å markere skillet mellom dem og de vanlige vietnameserne. Men oppskriftene kunne ikke holdes hemmelige, så nå kan alle glede seg over de smakfulle rettene fra denne regionen.

En annen grunn til at Hue`s kjøkken er så godt kjent, er at lokalbefolkningen setter stor pris på tradisjon. De gjør sitt beste for å holde rettene autentiske og unngår å bli påvirket av andre kulinariske retninger. Og oppskrifter går i arv fra generasjon til generasjon.

I tillegg til dette har Hue en bemerkelsesverdig posisjon i vietnamesisk buddhisme. Og på steder der buddhisme er en viktig religion, finnes det ofte kloster og munker. Restauranter og måltider i disse områdene blir ofte påvirket i en vegetarisk retning, og derfor finnes det ofte gode vegetarretter i disse områdene. Hue er sannsynligvis det beste stedet for en vegetarianer i Vietnam!

Hue fishing - iStock-671713164

Ta turen ut på landsbygda

Selv om Hue er en flott by, bør du også ta deg tid til å utforske landsbygda og områdene rundt byen. Landskapet er vakkert, og byr på mange opplevelser. Som i store deler av Vietnam, så kan du ikke unngå i legge merke til rismarker i forskjellige farger, alt etter hvilken årstid det er. Lagunen Tam Giang er vel verdt et besøk, og den kan du også utforske med kajakk. Den fjellrike Bach Ma nasjonalpark er en time fra Hue, og der kan du legge ut på en fottur til et nærliggende fossefall. Hvis du vil utforske landskapet og landsbyene i nærheten i ditt eget tempo, så ta turen med en sykkel og gi deg god tid til å fordøye inntrykkene underveis.


Opplev Hue på din reise
til Vietnam

Pris fra NOK 32.150.- /person