DALAT

Vietnams romantiske hovedstad

Franskmennene ble forelsket i Dalat i kolonitiden, på grunn av de rolige omgivelsene og det behagelige klimaet 1500 meter over havet. Den koloniale eliten og vietnameserne kunne komme seg bort fra varmen i lavlandet, og Dalat ble et populært sted for rekreasjon. I dag er det kjent som romantikkens hovedstad, ettersom det er et velkjent reisemål for bryllupsreise for vietnameserne og for turister.

Byen er også kjent for sitt mangfoldige jordbruksland, som gir frukt, grønnsaker og blomster til hele landet.

316/5000 Ligger på bredden av elven Parfume, og med en lang og mangfoldig historie, har Hue og surrondings mange historier å fortelle. De eldgamle gravene til keiserne, Tu Hieu-pagoden og den keiserlige citadellet - sammen med kanskje den beste maten i landet - Hue bør ikke gå glipp av på turen din gjennom Vietnam.

Pagoder og religion

Dalats innbyggere er hovedsakelig buddhister, men flere er kristne. Dette gjenspeiles i byen i form av religiøse monumenter som pagoder, men også katedraler. Den mest berømte pagoden er Linh Phuoc-pagoden, også kalt «Den knuste glasspagoden», med den bemerkelsesverdige 49 meter lange dragen ved inngangen, som er laget av 12 000 knuste glassflasker. Når du går inn i selve pagoden, finner du jade-, stein- og treskulpturer og statuer, med intrikate mønstre og praktfulle detaljer.

Det er to kjente katedraler i byen. Den største er Dalat katedral, også kjent som Dalat Hane kirke på grunn av en liten statue av en hane på toppen av klokketårnet. Kirken er bygget i den karakteristiske fransk klassiske arkitektoniske stilen, og du kan ta deg en pause fra det hektiske bylivet og fordype deg i litt fred og ro. Den andre kirken er Domain de Maria. Omgitt av en vakker hage og med sin rosa farge, skiller den seg ut fra annen arkitektur i Dalat.

Vietnams frukt og grønt kurv

I tillegg til å være et populært reisemål for både turister og lokale, er Dalat også kjent for sine grønnsaker, frukt og for sine blomster. Grønnsakene fra Dalat er kjent for å være deilige og næringsrike, og distribueres til hele landet, og er basen for mange retter i vietnamesiske kjøkkenet. Gulrøtter, kål, poteter og blomkål er blant de mange grønnsaker som produseres. Kaffebønner ble introdusert av franskmennene, og dyrkes også i regionen. Kaffeindustrien led under Vietnam-krigen, og det tok tid å ovenpå igjen, men i dag nyter tusenvis av vietnamesere en kopp sterk vietnamesisk kaffe hver dag, med bønner som er dyrket i Dalat.

Jordbær, bananer, kakifrukt og fersken. Dalat er et paradis for fruktelskere. Regionens tempererte klima året rundt gir bøndene gode dyrkebetingelser for alle slags frukt, inkludert de tropiske. Blomster dyrkes også i Dalat, og hvis du tar en omvisning i det lokale markedet, vil øynene, smaksløkene og luktesansen din ha en fest. Dalat Central Market er et av de største i landet og er omgitt av kafeer og butikker.

Dalat Market represents the very heart of Dalat City, a shopping opportunity right in the center. Local produce such as fresh artichokes, dried fruits, vegetables ...
night light dalat city vietnam landmark city center

Utforsk byen og dens omgivelser

For en unik, men litt bisarr opplevelse kan du besøke Crazy House på turen til Dalat. Dette spesielle huset ble bygget i 1990, og er et hotell med arkitektoniske assosiasjoner til Salvador Dalis kunstverk, med organiske ikke-rektangulære former.

3 km sør for byen sentrum finner du taubanen til Truc Lam-pagoden. Taubaneturen strekker seg over 2 km og du får en vakker utsikt over landsbyer og fjellskoger.

Franskmennene har satt sitt preg på Dalat. I tillegg til å bli kalt «Le petit Paris», har Dalat også en mini-kopi av Eiffeltårnet. Vallée d’Amour – eller Kjærlighetens dal – er en vakker og rolig dal som franskmennene navngav i sin tid, og har vært et romantisk utfluktsmål for lokalbefolkningen og turister siden 1930-tallet. Den ligger ca. 6 km fra sentrum og ønsker du å komme litt vekk fra byens kjas og mas, er det en fin måte å tilbringe litt tid med din kjæreste eller din familie.