HANOI GUIDEN

10 spennende opplevelser i Hanoi

Noe av det første du vil legge merke til når du besøker hovedstaden Hanoi, er trafikken. Det er en endeløs strøm av mopeder, tut og bråk når de lokale suser forbi. Mopedene preger bybildet, mens turistene går sikk sakk over gaten på sin vei til å utforske denne spennende byen.

Tallrike opplevelser venter på deg. Alt fra smakfull mat fra de lokale gatekjøkken til tradisjonell underholdning, fascinerende historie og spennende kultur i en by som har overlevd okkupasjon og krigstider med sin sjel og ånd intakt. Her er vårt forslag til 10 spennende opplevelser i Hanoi.

Gå på oppdagelse i Hanois gamle bydel

«Old Quarter» – Hanois gamle bydel har vært byens bankende hjerte i mer enn 1000 år. Old Quarter ligger i den nordlige enden av innsjøen Hoan Kiem, og er fortsatt et knutepunkt for hverdagen til bybeboerne. De 36 gater som den gamle bydelen også blir kalt, henviser til  hvilken vare som opprinnelig ble handlet på akkurat den gate. Noen gater spesialiserer seg fortsatt i spesifikke produkter, som f.eks. Hang Gai der det selges silke og tekstiler, derav navnet  «Silk Street». Det er opplevelse i seg selv å rusle rundt i den gamle bydelen, enten du skal kikke på eller kjøpe souvenirer eller om du bare vil se bylivet gå sin gang fra en av de mange fortauskafeer og barer, med en kald Bia Hoi (nybrygget øl) i hånden.

Vietnamesisk kaffe og kafékultur

Du kan først riktig forstå den vietnamesiske hovedstaden når du slår deg ned på en fortauskafé og venter på at kaffen din langsomt skal filtreres. Hanoi kan virke travel og stressende på utsiden, men byens virkelige rytme er langt fra hektisk. De mange kafeene gir både turister og de lokale en pause fra den travle byen. Når kaffen blir servert, gir det gjenlyd gjennom de hektiske gatene, som plutselig virker rolige og avslappende. Derfor bør du besøke en av de mange kafeer, og selv merke hvordan byens puls forandrer seg.

Fordyp deg i Hanois historie og Thang Long citadellet

Hanois historie går mer enn 1000 år tilbake og nye utgravinger ved det keiserlige citadell Thang Long har avduket gamle monumenter som dateres tilbake til 800-tallet. I løpet av årene er det gjort mange arkeologiske funn på stedet.

Det finnes også spor etter nyere historie. Her ligger «House D67» som var hovedkvarteret for den vietnamesiske folkehær i 1955-1975 i årene under krigen.

Løpetur om morgenen rundt Westlake

Vil du unnslippe Hanois travle gater for en liten stund, skal du ta en tur til Westlake (Tay Ho). Og hva er vel bedre enn å starte dagen med en morgentur rundt Westlake mens byen sakte våkner. Underveis vil du møte de lokale vietnamesere som trener, så bli gjerne med på dagens morgengymnastikk. Du vil også se de lokale prøve fiskelykken, eller at de selv løper en tur i stillheten som omgir Westlake.

Westlake er blitt et populært fristed for både vietnamesere og utlendinger på grunn av roen i området, noe som står i skarp kontrast til resten av Hanoi.

Litteraturens tempel

I 1070 ble Litteraturens tempel bygget med det formål å fungere som et universitet og det ble viet til Confucius og hans studenter. Bygningen er bemerkelsesverdig godt bevart og er et utmerket eksempel på vietnamesisk arkitektur.

I dag fungerer tempelet som en hyllest til utdannelse og litteratur. Mange av de besøkende er skolebarn og studenter som kommer forbi sammen med sin lærer, for at de kan forstå viktigheten av en utdannelse.

Den største anerkjennelsen for de mest suksessrike studentene var å få navnene sine gravert på de såkalte skilpaddesøylene.

Thang Long vanndukketeater

Under oppholdet i Hanoi må du ikke gå glipp av Thang Long vanndukketeater, en tradisjonell vietnamesisk forestilling. Dukkeføreren står i vann til livet og ved hjelp av lange bambuspinner styrer han dukkene, så det ser ut som om de danser på vannoverflaten.

Forestillingene skildrer ofte en historie om lokale sagn, landbrukshistorier, eller vietnamesiske myter.

Det sies at disse forestillingene startet på Vietnams landsbygd, da rismarkene ble oversvømmet i regntiden og lokalbefolkningen danset med dukker på vannet for underholdning. Vanndukketeateret gir en autentisk opplevelse av tradisjonell vietnamesisk underholdning.

Banana Island

Banana Island er absolutt verdt et besøk. Kryss den Røde Elven (Red River) via Long Bien-broen og ca halvveis befinner du deg på en eksotisk øy hvor banantrær og annen frukt blir dyrket.  Dette stedet og dets frodighet er en enorm kontrast til støyen fra Hanois gater, og det har av den grunn blitt et tilfluktssted for de som vil slippe unna det hektiske bylivet for en kort stund. Det er blitt populært å praktisere yoga her og mange løper en tur i bananplantasjen. Andre kommer for ta en svømmetur ved elvebredden.

Få siste nytt fra Vietnam by Topas

       

Hang Be markedet

I hundrevis av år har Hang Be markedet vært en uunnværlig del av Vietnams hovedstad. For lokalbefolkningen i Hanoi er Hang Be markedet et sosialt møtested – et kulturelt rom for befolkningen i de gamle bydelene. I tillegg føler folk ofte at maten smaker bedre her, mye på grunn av sin sentrale beliggenhet. Dette er nok mer en subjektiv holdning som ikke passer lenger, men det ligger dypt forankret hos hanoierne.

Etter århundrer klarer Hang Be markedet fortsatt å opprettholde den samme disiplinen som i gamle dager. Hver morgen blir det satt opp små boder som forsvinner igjen ved solnedgang, og alle samler varene sine og drar. Så starter alt på nytt igjen morgenen etter. Hver enkelt har sin egen lille plass som er blitt tildelt i fellesskap. På dette markedet oppstår det aldri uenighet om bodene blant selgerne.

Ho Chi Minh mausoleet

Ho Chi Minh mausoleet er en av de mest besøkte severdighetene i Hanoi, og dette er ikke tilfeldig. Mausoleet er hvilestedet til den revolusjonære lederen Ho Chi Minh, den mest ikoniske og populære lederen i Vietnam, blant folket også kalt «Onkel Ho». Kroppen hans er bevart i et glassbur inne i det pompøse monumentet. For besøkende kan en utflukt til Ho Chi Minhs hvilested være en ekstraordinær opplevelse da det ikke bare er en gjennomsnittlig attraksjon, men en del av den unike historien som har stor affeksjonsverdi blant folket.

Dong Xuan markedet

Dong Xuan markedet ligger i en fireetasjers bygning i den nordlige delen av Hanois gamle bydel. Det er også kjent som Hanois største innendørsmarked, og tilbyr et bredt varesortiment; ferske matvarer, souvenirer, klær, elektronikk og husholdningsapparater. Som mange markeder i Sørøst-Asia har Dong Xuan markedet et travelt «ferskevare» område i første etasje, der de lokale kjøper sjømat, kjøtt og grønnsaker. Utforsk Dong Xuan markedet og kjøp noen souvenirer til gode priser mens du opplever ekte vietnamesisk markedstemning.